ΑΝΙΟΥΣΑ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

  Η ανερχόμενη (ανιούσα) υγρασία που εμφανίζεται στους τοίχους δεν είναι άλλο από ατμό (υγρασία σε αέρια μορφή) ο οποίος ανέρχεται λόγω των τριχοειδών -μη ορατών με το μάτι- ρωγμών που μπορεί να υπάρχουν στα τούβλα, στα γεωκονιάματα, στο μπετό (οπλισμένο και μη), στις πέτρες και σε κάποιες περιπτώσεις στο ξύλο. 

dampmess

      Αυτός ο ατμός ανέρχεται με πίεση περίπου 1 bar μέσα στους τοίχους εως και 1.50μ ύψος από το έδαφος. Αναζητώντας διέξοδο από τον τοίχο προς τα έξω, φουσκώνει το χρώμα και το αναγκάζει να σκάσει, αφήνοντας πίσω νιτρικό κάλιο (σκόνη-κιμωλία) και αλλοιωμένο-ποτισμένο από την υγρασία σοβά, ο οποίος τρίβεται.


Αφήνοντας το πρόβλημα και μη αντιμετωπίζοντας το, αυτό αρχίζει να εντείνεται και να προχωράει βαθύτερα φθείροντας το υπόστρωμα του σοβά, είτε αυτό είναι τούβλα, είτε τουβλίνες, είτε μπετό, προκαλώντας σταδιακή αποσάθρωση, μείωση της ποιότητας και της αντοχής των υλικών.

damp_salt_efflorescence

      Στις περιπτώσεις ανακατασκευών παλαιών αρχοντικών δημιουργούνται υπόγειοι αεριζόμενοι χώροι, με συνδυασμό καλής θέρμανσης και αντικατάστασης των πορτών και των παραθύρων.  Όμως αυτό δεν είναι αρκετό και έτσι το πρόβλημα εντείνεται ή επανεμφανίζεται. Αυτό οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εδάφους και των τοίχων. Για να εξαλειφθεί η υγρασία των τοίχων και τα προβλήματα που την ακολουθούν, πρέπει να επιτραπεί στον ατμό να εξέλθει από τους τοίχους με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αποφευχθεί η εσωτερική φθορά της τοιχοποιίας, τα αντιαισθητικά φουσκώματα και σκασίματα των χρωμάτων και των σοβάδων στους τοίχους καθώς και η δημιουργία ανθυγιεινού περιβάλλοντος που ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας στην τοιχοποιία. 

ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ   

     Το σύστημα αφύγρανσης τοίχων με τις φύσιγγες SPEEDY είναι το μοναδικό αποτελεσματικό κατά της ανιούσας/ανερχόμενης υγρασίας.

      Η αρχή λειτουργίας του έχει ως πηγή έμπνευσης τα παλαιά κεραμικά ατμοσφαιρικά σιφώνια, εμφανή σήμερα σε πολλά ιστορικά κτίσματα, εκκλησίες και μνημεία, με μόνο σημείο διαφοράς ότι είναι κατασκευασμένες από πλαστικό για να μην φράζουν από σκόνες, έντομα, φωλιές και ιστούς.

Πηγή : www.ygrasiatelos.gr